marți, 13 martie 2012

LICEU IN LIMBA ROMANI .....

Fiecare OM - indiferent de etnie, culoarea pielii, cutuma culturala, model de viata,optiune religioasa sau de orice alta natura , ARE DREPTUL consfintit de Constitutie si Carta Drepturilor  Omului si  al Individului  sa-si  FOLOSEASCA  LIMBA  DE  COMUNICARE  UZUALA  IN ORICE  DOMENIU  SOCIO-PROFESIONAL !  Prin efectul legii , EDUCATIA  SCOLARA - Invatamantul  IN LIMBA  MATERNA poate fi functionabil prin acordul parintelui ( in cazul copiilor romi, de varsta prescolara, gimnaziala si liceala) 
acord dat in scris , catre  ISJ de care apartine si cu acordul Directiunii unitatii de invatamant. Prin efectul legii s-au pus la dispozitia acelor  romi , care vor sa-si continue studiile , locuri  ,,speciale ,, la licee si  Universitati / Facultati - in temeiul principiului  de ,,masuri afirmative pentru romi,, pentru  a  se crea o ,,elita roma,, care - la randu-i sa constituie primul exemplu de buna practica si de urmat, pentru intreaga comunitate roma, in ideea de incluziune socio-profesionala, egalitate de sanse si dezvoltare profesionala.
OK. Pana aici ...nicio problema.... ba, din contra : este un lucru laudabil. Asa au aparut studenti romi, care si-au asumat cu demnitate apartenenta la etnia roma ,devenind specilaisti , licentiati, masteranzi, doctori , etc bine pregatiti in specializarile pentru care au optat. Limba de studiu al acestor romi, cu studii  liceale sau superioare  a fost - si este- LIMBA  ROMANA ! In afara de faptul ca  este ,,limba oficiala a tarii, statului, cetatenilor majoritari, etc.,, limba romana , confera specialistului posibilitatea utilitatii folosirii cunoastintelor capatate - prin  angajarea si prestarea unei munci , legale si bine remunerate - in arealul romanesc ! Nimeni nu-l opreste pe specialistul rom , sa-si foloseasca limba romani de comunicare uzuala , la locul de munca !Prin propunerea deputatului Nicolae Paun si ...agrearea acestei idei si de prim-ministrul Ungureanu - de a se infiinta  un LICEU CU PREDARE IN LIMBA ROMANI -  este un inceput promitator -  ca optiune si plan strategic de dezvoltare a invatamantului in limba romani  ; .... dar  inainte de a accede la un astfel de demers care presupune infrastructura , etc.etc si etc. trebuie sa JUDECI DACA ACUM ESTE MOMENTUL  INFIINTARII  UNUI LICEU CU PREDARE IN LIMBA ROMANI ?  NU ESTE PREA DEVREME? Inca NU merg ,,ca si unse,, structurile de educatie scolara la nivelul prescolar, scolarii mici, clasele primare, gimnaziale si licee - care  au  - optional , cursuri  in Limba Romani ( fie bilingv , fie intensiv romani)....si aceste structuri ar trebui sa ,,nu constituie probleme de functionare...cu toate ca -DA- constituie destule probleme de functionare,,...deci pana  sistemul  nu merge ,,ca pe roate...fara hurducaturi,,...NU CRED CA MOMENTUL  DE INFIINTARE A UNUI LICEU CU PREDARE IN LIMBA ROMANI,ESTE OPTIM  SI NIMERIT A SE INFIINTA . Una este ,,vointa politica,, si alta este ,,strategia educationala,,!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu